330 GT Registry

Home    Registry    Resources    Options    Contact    Search    Privacy Policy
 

 

Translate to English (Google)
Translate to English (Bing)

Impressie van een zeer
exclusieve wagen,
de FERRARI 330
Gran Turismo


De voornaamste kenmerken van het koetswerk van de Ferrari 330GT zijn wel eenvoud en distinctie.
Een machtige auto om te zien . . . . . en om in te rijden!
 

Er Zijn in onze moderne, op massa-produktie afgestemde en dus voor een groot deel genivelleerde wereld nog slechts weinig automerken, waarvan de naam met bijzonder respect wordt uitgesproken, De statige en enigszins plechtige Rolls Royce is daar zeker een voorbeeld van. Het is en zal waarschijnlijk altijd een wagen blijven waaromheen een sfeer van distinctie en uitzonderlijke kwaliteit is geweven. Zo'n ondefinieerbare, zich immer op een voorname afstand houdende verschijning, die eigenlijk in deze maatschappij nog maar moeilijk past, al zouden wij het merk en zijn glorie niet gaarne missen.

De glorie van dat andere merk, waarvan de naam ook met bijzondere eerbied wordt uitgesproken, is meer tastbaar, misschien ook meer getuigende van kracht en schoonheid. Velen zullen daarbij een gevoel van enthousiasme bespeuren, dat wellicht iets van jeugd en souplesse uit een niet te ver verleden oproept.

Hoe dit ook moge liggen bij elk karakter en elke persoonlijkheid, lijkt ons een studie voor de psycholoog waard, maar dat valt dag een tikje buiten ons terrein.

Laten wij u hier het merk en de wagen mogen voorstellen, waarmede wij vorige week een paar bijzondere uren hebben beleefd de naam is Ferrari, het model wordt 330GT genoemd.

Z'n geboortebewijs geeft de volgende specificatie te ziet een lichtmetalen motor met twaalf cilinders in V-vorm en een inhoud vast bijna vier liter.

De grafiek van het vermogen bereikt de duizelingwekkende hoogte van 300 pk bij een toerental van 6600 omw/min.

De krukas is zeven maal gelagerd, Dubbele bobines en stroomverdelers flankeren drie dubbele Weber-carburateurs. De wisselbak omvat vier volledig gesynchroniseerde verstellingen met een overdrive op de hoogste versnelling.

Het veersysteem bestaat aan de voorzijde uit schroefveren en een stabilisator, achter half-elliptische bladveren niet schroef-hulpveren. Dat alles natuurlijk gecompleteerd met schokdempers, navenant aan traditie en prostaties. Rondom zijn servo-schijfremmen aangebracht waarvan het circuit gescheiden is.

Het gewicht van de 330GT sport, coupé bedraagt 1470 kg.

De carrosserie, en van wie anders dan van de maestro Pininfarina zelf zou het koetswerk kunnen zijn - even eenvoudig als fraai en gedistingeerd van lijn.

Bij het openen van liet portier stokte ons de adem, de weelde van zwaar en soepel leder in combinatie met het smaakvolle tapijt, het indrukwekkende dashboard, de opstelling van het vloerschakelhandel en wat er nog meer aan uitermate verzorgde details in één zo’n blik is te omvatten, dat alles streelt het oog van de meest verwende liefhebber, waartoe we onszelf zeker niet rekenen!

De tijd, die ons ter beschikking stond voor het rijden met deze droom-auto was natuurlijk te kort. Een week of een maand zou nog niet lang genoeg gewest zijn, slechts jaren van ervaring zouden zo'n wagen enig recht doen in de beoordeling van de totale constructie en de vele interessante details.


Het prachtige instrumentenbord van edelhout, het zware leer van de stoelen en de schitterende afwerking zijn al  even exclusief als de gehele wagen.


Hieronder: vier half verscholen „echte” uitlaatpijpen verraden dat in deze wagen een bijzondere krachtbron huist.


Proefrit
 

Laten wij u er het volgende over vertellen maar laten wij vooraf zo cru mogen, zijn nog even zakelijk te blijven. Wij willen, voordat bij u de gedachte opkomt zo'n wagen tot uw eigendom te maken, even voorzichtig en bescheiden op de prijs wijzen. Deze bedraag 55.000 gulden en naar onze mening is dat voor een dergelijk staaltje van uitmuntend vakmanschap en bijna puur handwerk wel heel veel geld maar toch ook weer niet duur. Geld is (voor sommige mensen) tenslotte een relatief begrip.

Na het plaatsnemen in de zetel achter het naar verhouding kleine, van hout vervaardigde stuurwiel, was ons eerste werk het juiste positie kiezen.

De stoel ging zover achteruit dat de armen bijna gestrekt aan het stuur kwamen en de voeten de pedalen snel en doeltreffend konden vinden. De rugleuning brachten we zover naar voren, dat het zachte leer een stevige steun in de recht gehouden rug vormde, hetgeen - toen later de paardenkrachten onder de vierende teugel uitschoten - prettig en noodzakelijk bleek.

Eerst een druk op de knop van de brandstofpomp tot de drie machtige gasfabrieken zich met brandstof hadden gevuld. Dan de sleutel erin, een beetje gas en de sonore maar even bescheiden als indrukwekkende stem van de motor verhief zich. Twaalf cilinders vormden een koor, dat zéér welluidend klonk.

Vergeeft u onze overmoed waar we waren niet zo heel voorzichtig met het indrukken van het gaspedaal en het op laten komen van de koppeling. Het wegrijden ging weliswaar soepel maar toch sloegen de Pirelli’s een moment door op het stroeve asfalt, Even moesten we dus was gas terugnemen en na in de eerste bocht te hebben vastgesteld hoe groot hierbij de stuuruitslag was schroomdon we verder niet de vliegende paarden uit Modena los te laten.

Het was een opperste sensatie op de brede, stille weg met een uitmuntend wegdek 300 van zulke edele dieren met één ruk tegelijk de vrije baan te laten kiezen. Het acceleratievermogen is verbluffend, de topsnelheid indrukwekkend: ca 250 km/u!

Voordat u wellicht onjuiste gevolgtrekkingen maakt: dat cijfer hebben we niet bereikt. De motor was te nieuw om het volle toerental juichend te laten klinken, elke mooie stille weg wordt toch smal als de achterwielen zich met zulk geweld op het wegdek afzetten en bovendien wilden we nog graag in gave toestand u dit verhaal doorgeven.

Niettemin ging het snel, zeer snel. Dat zulks volkomen veilig en verantwoord kon gebeuren is op zichzelf al een compliment aan Enzo Ferrari. De wegligging, stabiliteit, de vering en alle factoren die onder deze begrippen vallen kunnen we In één woord samenvatten: subliem.

Ook de (schijf) remmen zijn volledig op hun, niet geringe, taak berekend.

Het remspoor kon net zo gemakkelijk als feilloos zonder de minste koerswijziging worden getrokken.

De buitengewone souplesse van de motor bleek uit de minimum snelheid, die in de hoogste versnelling nog mogelijk is. We konden het tempo tot ca. 25 km/u laten dalen en dan nog was geen schokje in de transmissie merkbaar. De wagen gleed gewoon op het stationaire toerental van de motor, ca 800 t/m, door. Ook dan kon zelfs, nog gas gegeven worden en accelereerde de wagen zonder markeren.

Het werd ons na deze proefrit duidelijk waarom Nederlands automobilist nummer en, Prins Bernhard, deze wagen boven alle andere prefereert.

Voor zover ons bekend is heeft de Prins de motor van de 330GT in een ,,Superfast” carrosserie. Het koetsweek moge dan enigszins afwijken, de prestaties van zijn Ferrari zijn zonder twijfel identiek aan het model. waarmee wij de eer en het (genoegen) hadden te rijden.

GTE 4667GT
De 250GT coupe van Ferrari met een twaalfcilinder motor van bijna 3 liter bleek ook in staat tot enorme prestaties.


Twaalf cilinders, dubbele bobines, en stroomverdelers, drie dubbele Weber carburateurs, een gescheiden remcircuit enz., zijn van die details, die de liefhebber doen watertanden.


De 250 GT coupe
 

Voordat wij met de '65er 330GT reden hadden we kennis gemaakt met het type 250GT van 1964, De motor van deze wagen, met een inhoud van 2953 cc en een vermogen van 240 pk bleek al evenzeer in staat een orkaan van kracht te ontketenen, maar het geheel - afgeleid van het overeenkomende ,,Le Mans”-type - was toch wel wat rauwer en iets minder soepel. We kregen de indruk, dat deze wagen nogal wat voor z'n kiezen had gehad tijdens niet al te ,,kinderachtige” proefritten. Tenslotte wil ook een Ferrari, als een fijn precisie-instrument, met een strakke maar ook zachte hand gedirigeerd worden.

We zijn ons bewust u met deze indrukken nog maar een summier verhaal te hebben voorgezet. U kunt zich echter voorstellen dat wij Molenaars Automobielbedrijf N.V. in Amersfoort zeer erkentelijk zijn voor de ons geboden gelegenheid om met deze exclusieve wagen althans enige ervaring op te doen!
 

I.I.