330 GT Registry

Home    Registry    Resources    Options    Contact    Search    Privacy Policy
 

Translate to English (Google)
Translate to English (Bing)

Three Castles Welsh Classic Trial
Zes Nederlandse Ferrari's en hun eigenaren namen deze zomer deel aan de
Three Castles Welsh Classic Trial. Ruim honderd klassieke automobielen van voor 1979
reden in drie dagen zo’n vijfhonderd mijl over de smalle weggetjes van Noord-Wales.

Tekst: Yvo Alexander, Fotografie: Helmut Schnug


De zes Nederlandse Ferrari v.l.n.r.: 330 GTS 250 GTE 2+2 330 GTC 275 GTB/4 330 GT2÷2 en 250 GT Lusso (Foto: Yvo Alexander)

Na van Rotterdam naar Ruil te zijn overgestoken reden de zes Ferrari’s naar Llandudno, een Victoriaanse badplaats in het uiterste noordwesten van Wales. De deelnemers waren ingedeeld in vele klassen, afhankelijk van bouwjaar en motorinhoud. De zes teams van de Ferrari Club Nederland waren ingedeeld in twee groepen. De 250 GTE 2+2 (1962) van Yvo Alexander en Alessandro Chericoni en de 250 GT Lusso (1964) van Bart en Suzanna Kraak streden in de klasse Sport- en GT-auto’s 2.501 tot 3.000 cc uit de jaren zestig. Ze moesten het hierin opnemen tegen twee Austin-Healeys, een Reliant Scimitar en een Mercedes 280SL.
De andere vier waren ingedeeld in de klasse Sport- en GT-auto’s 3.001 tot 4.000 cc, jaren zestig: de 275 GTB/4 (1965) van Guus en Jannie Bierman, de 330 GT 2+2 (1965) van Martien en Tonnie Kooymans, de 330 GTC van Anthony en Anna Mak van Waay en de 330 GTS van Dick en Thelma de Bruin. Ze streden hier tegen twee Aston Martins DB5.
Hoewel het deelnemersveld voor het grootste deel bestond uit sport- en GT-wagens uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, waren er ook andersoortige automobielen. Zo was de oudste auto een Crossley 14 HP Open Tourer uit 1924. Er waren ook kleine saloons, zoals verschillende Mini’s en een Ford Anglia 105E uit 1960. In de Sport- en GT-klassen waren natuurlijk alle bekende merken vertegenwoordigd: Aston Martin, Austin-Healey, Jaguar, Mercedes-Benz, Porsche, enzovoorts.


Een Mini Cooper heeft eigenlijk de minste problemen op smalle wegen


De 250 GTE 2+2 voor een Triumph TR6


Op dit soort weggetjes man je geen tegenliggers
tegenkomen;hier rijdt een MG TD uit 1951

Concours d’élégance
Het evenement begon met de controle (‘
scrutineering’ in rallytaal). Na een geluidstest werden de automobielen technisch gecontroleerd. Om deelnemers en toeschouwers te vermaken stonden alle wagens opgesteld aan de zeepromenade in Llandudno en werden ze beoordeeld door een deskundige jury. Dit leverde de Nederlandse delegatie al op de eerste dag een prijs op. De 330 GT 2+2 van het echtpaar Kooymans zegevierde in dit concours d’élégance.
Tijdens het tweede gedeelte van de dag werd de eerste etappe verreden. Hoewel er door berg- landschap van Snowdonia ;verd gereden, her relatief gezien een eenvoudige etappe. Dat werd mede veroorzaakt door het fraaie zomer ween Vrijwel alle deelnemers slaagden erin om geen strafpunten op te lopen.
Op de tweede dag waren zowel het parkoers als de weersomstandigheden beduidend moeilijker. Het was niet eenvoudig om de ‘
regularity sections’ in de regen en de mist foutloos en exact op tijd af te leggen. De regelmarigheidsritten waren een uitdagend spel, zeker als je bedenkt dat de meeste wegen net breed genoeg waren voor één auto. Als er een tegenligger aan kwam, moest je soms een heel eind achteruit rijden om elkaar te kunnen passeren. Ook kudden schapen op de vegen kostten veel tijd. Probeer dan maar eens op rijd bij de controlepost te zijn...


De oudste deelnemende auto,
een Crossley 14 HP Open Tourer


De 275 GTB/4 komt aan bij Beaumaris Castle op Anglesey


Een fraaie optocht door de bergen van Wales: Aston Martin DB5, Sunbeam Tiger en twee Jaguar E-types.


Indrukwekkende verzameling klassiekers
voor kasteel Caerrnarvon.


Voor wie pech had, zoals de eigenaars van deze
Karmann Ghia,waren er serviceauto's paraat

 


De winnende Ford Anglia

Ford Anglia
Op de derde dag voerde de rally over het eiland Anglesey. De koffiestop was gepland op het
Anglesey Racing Circuit, waar een bijeenkomst was van klassieke motorfietsen. Dat was een geweldige bijeenkomst. Dat is weer eens wat anders: kijken naar in zwarte lederen pakken gestoken mensen die keihard op hun luidronkende motorfietsen rondraceten over het circuit. Echt een belevenis.
De rally eindigde bij
Beaumaris Castle, waar het afscheidsdiner werd gehouden. De volgende dag werden de prijzen uitgereikt tijdens een feestelijk champagne-ontbijt. Uit de einduitslag bleek maar weer eens dat je niet per se een snelle sportwagen hoeft te hebben om een klassieke rally te kunnen winnen, OP de eerste plaats in het totaalklassement eindigde namelijk de Ford Anglia 105E uit 1960 van de Engelsen Richard Fenhalls en Heather Milne-Taylor. Ze werden gevolgd door de Jaguar XK 140 (1955) van de Engelsen Paul en James Blixodge. De Triumph TR2 (1954) van Marc en Stefan Vandendijk uit België en de Morgan Plus 4 (1962) van de Britten Barrie Taylor/Sarah Owen deelden de derde plaats. De hoogste notering van de zes Nederlandse Ferrari’s was voor de 250 GTE van Alexander/Chericoni. De 330 GTS van het echtpaar De Bruin behaalde de eerste plaats in hun klasse.
Na afloop kon eensluidend worden geconcludeerd dat het een geweldige belevenis was geweest, vooral als je bedenkt dat dit pas de eerste editie van de
Three Castles Rally was. Het was een compacte rally, waarbij je elke nacht in hetzelfde hotel sliep. Vuur een dergelijk evenement was de deelnameprijs (895 pond) niet al te hoog. We hebben de data voor volgend jaar (2-5 juni) al met rood aangestreept in onze nieuwe agenda.

oktober 2003 Onschatbare Klassieker Magazine.

© COPYRIGHT Onschatbare Klassieker 2003