330 GT Registry

Home    Registry    Resources    Options    Contact    Search    Privacy Policy
 

Translate to English (Google)
Translate to English (Bing)

Maranello, specialist in
Italiaanse topklassiekers

TEKST EN FOTOGRAFIE: MARC VORGERS

Is het Mugello of Maranello? In 2005 werd de naam van deze specialist in Italiaanse klassiekers van Mugello veranderd in Maranello. OKm bezocht dit bedrijf in Amersfoort en maakte kennis met gepassioneerde liefhebbers en een bijzondere collectie automobielen van topkwaliteit.

Een parkeerplaats vinden is bij Maranello geen sinecure. De ruimte voor het bedrijf staat barstensvol met klassieke Alfa Romeo’s en het laatste plekje wordt ingenomen door een originele, hemelsblauwmetallic, Porsche 928 van de eerste serie, waarmee Marco de Graaf vanochtend bij zijn bedrijf is gearriveerd. Zoals het een echte liefhebber betaamt staat hij al te kijken hoe ik mijn eigen onschatbare klassieker bij de buren parkeer.
Na de hartelijke ontvangst nemen we plaats aan de koffietafel in de showroom. Achter mij staan prachtige Italiaanse volbloeden waarmee we straks nader kennismaken. Vanaf de eerste minuut zijn we al druk in gesprek over klassieke auto’s en over Marco’s passie in het bijzonder, maar eerst laten we u kennis maken met Marco de Graaf.

Hoe ben je je loopbaan begonnen’
“Ik kom oorspronkelijk uit de reclamewereld, waar ik werkzaam was als vormgever. Daarnaast had ik altijd al mijn Alfa Romeo als autohobby en ik had een goede neus voor kwaliteit. Als ik weer eens een perfecte originele auto gevonden had, reed ik er nooit lang in rond, want er was altijd wel iemand die de auto graag wilde kopen. Het ging allemaal vanzelf. Ik bleef in binnen- en buitenland auto’s zoeken en bekijken en mijn vriendin vond dit ook erg leuk om te doen. Het was een groot avontuur, je kwam echt overal. Aansluitend heb ik jarenlang heel veel klassiekers in het buitenland ingekocht en doorverkocht aan grote handelaren. Ik was vooral veel in Italië te vinden, omdat ik daar erg graag ben. Op een gegeven moment wilde ik dat niet meer omdat het bij de handelaren enkel over euro’s ging en nooit over de materie. Als je een heel erg grote liefhebber bent als ik, is dat lastig. Het bleek dat de handelaren liever goedkopere auto’s kregen waar even snel de spuit over kon dan de duurdere kwaliteitsauto’s die ik wist te vinden. Toen ben ik zelfde particulier op gaan zoeken en begon het bedrijf Via Marco. Ik bewoog me toen in het normale segment met door mezelf uit Italië geïmporteerde auto’s, met name Alfa Romeo’s. Dat waren auto’s voor een kleiner tot normaal budget, maar toch klassiekers waarmee je het prima kon doen. Daarnaast deed ik veel zoekopdrachten naar specifieke auto’s in het duurdere segment. Ik heb een goed netwerk waardoor mensen weten dat ik auto’s kan vinden die zij zoeken. Met Via Marco zat ik in Noord-Holland en ik had daar weinig aanloop, waardoor ik me realiseerde dat ik me beter op een centrale plaats in Nederland kon vestigen, Ik ben toen met een vriend gaan samenwerken, Paul Brinks, die nu mijn compagnon is. We hebben een budget beschikbaar gesteld waarmee we Italiaanse klassiekers konden gaan inkopen die we zelf graag zouden willen hebben. Erg goede topklassiekers van Italiaanse komaf die we vervolgens te koop aanbieden.”
Wanneer heb je de firma in Amersfoort gevestigd?
“In oktober 2004. Paul en ik wilden doorgroeien in het echte werk en zagen wel wat in samenwerking met Mugello dat hier gevestigd was. Mugello werkte aan Italiaanse auto’s en we zagen er talent om onze groei- plannen op hoog niveau te verwezenlijken In juni 2005 hebben we hebben we de bedrijfsnaam veranderd in Maranello.”
En nu begint de verwezenlijking van jullie plannen vorm te krijgen?
“We liggen goed op schema. We hebben ons een tijd op de vlakte gehouden met de publiciteit en het presenteren van onze collectie. Het eerste jaar was nodig om onze collectie op te bouwen. Dat is veel werk als je enkel met topkwaliteit genoegen neemt. Als je zes Alfa Romeo’s hebt en twee Ferrari’s dan ‘doe’ je in Alfa’s, maar op het moment dat je acht of tien Ferrari’s hebt dan doe je schijnbaar in Ferrari’s. Die acht of tien Ferrari’s naar je zin kopen doe je niet in twee maanden. Het kost zeker één tot twee jaar om je voorraad op niveau te krijgen. Dat is inmiddels gelukt, zowel wat betreft kwaliteit als kwantiteit, zodat we klaar zijn om ons in Nederland en internationaal te profileren. Volgend jaar gaan we ons ook presenteren op Techno Classica in Essen.”
 

 

Hoe zit het met de werkplaats en de technische dienstverlening van Maranello?
“In onze werkplaats werken momenteel drie monteurs. Een van hen werkt al sinds mensenheugenis aan Alfa’s, hij kan ze van binnen en van buiten dromen, bij wijze van spreken. Onze laatste aanwinst is Sander, hij is een alleskunner met veel klassiekerervaring en met ervaring als monteur in de Ferrari Challenge. We kunnen naast reparatie, onderhoud en service van Italiaanse klassiekers heel veel bieden. We prepareren en tunen motorblokken, we kunnen auto’s modificeren en auto’s prepareren voor rally- deelname. Al die kennis is in huis.”
Doen jullie ook aan schadeherstel en restauraties?
“Dat doen we ook. We hebben in Leerdam een plaatwerkerij/spuiterij waar een man met gouden handen werkt. We hebben deze eenmanszaak overgenomen omdat de man graag aan exclusieve Italiaanse auto’s werkt en wij hebben de klanten hiervoor. Binnen afzienbare tijd gaan we de bedrijfsonderdelen samen- voegen onder één dak. Op dit moment groeien we op deze locatie al stevig uit onze jas, dus een verhuizing naar een grotere locatie in de regio zit er aan te komen.”
Houden jullie je ook bezig met onderdelenleverantie voor Italiaanse klassiekers?
“Nee, dat doen we niet. We hebben wel veel Alfa Romeo-onderdelen op voorraad voor eigen gebruik, met name voor reparatie en onderhoud van auto’s van klanten. Ook kopen we wel eens mooie donorauto’s op die we voor lastig te verkrijgen onderdelen demonteren.”
Jullie hebben een grote collectie Alfa Romeo, Ferrari, Maserati en Lamborghini automobielen van topkwaliteit. Is er een merk waarin jullie je willen specialiseren?
“Nee wij profileren ons uitdrukkelijk als Italiaanse klassiekerspecialist en we leggen de nadruk op top- kwaliteit. Waar ik echt trots op ben is juist dit specialisme. Helemaal niemand in Nederland is zo extreem Italiaans gericht.”
Mijn eerste indruk van de collectie is zeer goed. Het is duidelijk zichtbaar dat je uiterst selectief te werk bent gegaan zowel wat betreft de Alfa Romeo’s die ik op het buitenterrein zag als bij de exoten die in de showroom staan. Waardoor laat je je naast de kwalitatieve aspecten leiden bij aankoop?
“Paul en ik laten ons vooral leiden door onze eigen hebzucht. Alle auto’s die we aankopen, zouden we graag zelf willen hebben, dat is belangrijk. We bellen elkaar dan heel vaak, praten over de auto in kwestie en we genieten ervan.
Is het dan niet lastig zo’n auto weer te koop aan te bieden?
“Ja dat is het in sommige gevallen, maar daar doe je het tenslotte allemaal voor.”
Heb je een absolute favoriet?
“Nou nee, ik vind zoveel auto’s zo leuk. Daarom ben ik dit ook gaan doen! Maar om je vraag toch te beantwoorden, moet ik zeggen dat de auto die heel diep in mijn systeem zit is de Alfa Romeo Giulia. Daarmee ben ik begonnen, dat is zo’n ongelooflijk leuke eigenwijze auto. Dat is ook de reden dat we altijd een aantal topexemplaren in de collectie hebben. Maar als je me vraagt welke auto ik zou houden als ik nu zou stoppen, dan zou dat niet de Giulia zijn omdat ik natuurlijk wel een aantal stappen gemaakt heb. Dan wordt het een Ferrari of Lamborghini. De Ferrari 330 GT van de tweede serie zoals de metallicblauwe die hier staat, die heeft het helemaal voor mij, die zou blijven.”
Hoe vaak ga je op zoek naar klassiekers in het buitenland?
“Dat wisselt sterk, soms een maand niet en dan ben ik weer een maand heen en weer aan het reizen. Ik probeer via mijn persoonlijke netwerk auto’s te vinden die niet geadverteerd worden. Het is een kwestie van zoeken in alle hoeken en gaten en veel geduld hebben, het is absoluut een specialisme. Auto’s die geadverteerd worden, hebben vaak al de prijs waarvoor ik deze zelf ook zou aanbieden. Er moet wel enige commerciële rek in de aankoopprijs zitten om dit hier allemaal zakelijk in stand te kunnen houden.”
Je bent net weer terug van een zoektocht. Heb je nog bijzondere automobielen kunnen aankopen?
“Ik heb zojuist twee Iso Grifo’s aangekocht, allebei internationaal gepubliceerde auto’s. Eén ervan is de auto die op de autosalon van Turijn stond in 1972. Een foto hiervan wordt getoond in de Iso-bijbel van Goodfellow. Ook heb ik een perfecte vroege Lamborghini Jarama aangekocht die aantoonbaar slechts 30.000 kilometer heeft gereden vanaf nieuw.”

Originele Alfasud
Marco leid me rond langs de collectie waarbij ik van de ene verbazing in de andere val. We beginnen nu eens niet met de exoten maar met de ‘gewone’ jongere Alfa Romeo’s in de collectie. Deze zijn echter niet zo gewoon, omdat er slechts weinig van over zijn! Zo zien we een Alfasud Sprint in perfecte originele staat, zeldzamer bestaat bijna niet! Ook de diverse Alfetta’s en Giulietta’s uit de jaren zeventig en tachtig zijn auto’s met weinig kilometers en ze zijn zonder uitzondering in prachtige originele staat, ongelooflijk. In een ruimte naast de werkplaats vinden we de ‘echte’ Alfa Romeo klassiekers die allemaal netjes onder hoezen staan. Nadat die verwijderd zijn, wordt duidelijk wat voor bijzondere collectie hier staat:
zeven Bertones, zes Giulia’s in verschillende uitvoeringen, sommige origineel en andere uitvoerig gerestaureerd en kwalitatief variërend van excellent tot absolute concoursstaat!
In dezelfde ruimte maken we ook kennis met de eerste Ferrari’s uit de collectie van Maranello, een 365 GTC, twee 412’s, waarvan één een zeldzame handgeschakelde is. Verder zien we een Dino 308 en een Testa Rossa uit jaren tachtig. We vervolgen de rondleiding in de richting van de lichte showroom waar de exclusiefste Italiaanse volbloeden staan opgesteld. Mijn favoriete Italiaanse kunstwerk op wielen staat in het midden van de showroom, de Lamborghini Miura S, rood met een beige lederen interieur en voorzien van de prachtige originele velgen en de extreem grote centerlocks (wielmoeren). Dit is een zeer originele en de conditie is om van te watertanden. Ik vergeet bijna te kijken naar de prachtige bolides die de Miura omringen. Van elk model vaak twee stuks, het lijkt wel een productielijn in deze showroom. Rondkijkend noteren we een Maserati Merak en een Bora, twee Lamborghini 400 GT’s, drie Ferrari 330 GT’s, een Lamborghini Espada, een Ferrari 308 GTB ‘Fiberglass’ en een gerestaureerde body van een prachtige Ferrari Dino 246 GT. Zonder uitzondering zijn de automobielen in fantastische staat en ze gaan allemaal vergezeld van hun eigen verhaal zoals door Marco opgetekend uit de monden van de vorige eigenaars, ergens in Europa en daarbuiten.

Vertel eens over de blauwe Ferrari 330 GT serie 2 die je zou houden als je nu zou stoppen?
“Dat is een heel mooi verhaal. Deze auto komt niet via mijn netwerk, maar deze vond ik in een piepkleine advertentie in het Duitse tijdschrift Motor Klassik. Een advertentie van twee regeltjes in een hoekje, zonder foto, zonder prijs. Ik besloot het nummer te bellen en kreeg een heel aardige oudere man aan de telefoon die meteen begon te vertellen over de auto. Bij deze ontzettend sympathieke Duitser aangekomen, hij woonde in een prachtig oud houten Beiers huis, bleek de auto een juweeltje. Hij had de auto al 22 jaar in zijn bezit en was de derde eigenaar. De auto was nieuw geleverd door Auto Becker en bleek een korte en duidelijke historie te hebben. Toen hij de auto kocht was de 330 kerngezond en helemaal roestvrij. Hij liet de auto toen door een heel erg grondige Duitse spuiter van nieuwe lak voorzien voor 10.000 mark, alleen strippen, spuiten en weer opbouwen, echt perfect. Tien jaar geleden kocht hij nieuwe Borrani-spaakwielen en vijf jaar geleden liet hij de motor helemaal onder handen nemen door een gerenommeerde specialist uit München. De eigenaar was van professie houtbewerker geweest met een eigen bedrijf dat Voortgezet werd door zijn zoon. Als jongeman had hij zijn opleiding genoten bij een modelmakerij die houten mallen maakte voor studiemodellen van Michelotti, Pininfarina en Bertone. Bij de overgang van de 330 GT serie 1 naar de serie 2 was hij betrokken bij het maken van de mallen. Hij vond de 330 GT zo mooi dat hij zich voornam dat zo gauw hij er een kon betalen, hij er een zou kopen. Hij kocht de auto 22 jaar geleden, nog voor de klassiekerhype, dus op het absolute dieptepunt van de markt, Nu staat de auto bij ons te koop voor 84.500 euro, wat een heel mooie prijs is voor deze kwaliteit.”

Internetadres:
Maranello: www.maranello.nI

© COPYRIGHT Onschatbare Klassieker 2006